Konstskolan LINNEA kom till i början av 1990-talet när jag arbetade som kursadministratör på Folkuniversitetets estetavdelning på Södermalm i Stockholm. Jag jobbade med bland annat ”Pröva på kurser” för deltagare som hade rätt till LSS-insats.
Min dotter Linnea som har autism var skolflicka på den tiden och jag började ana att det inte fanns några utbildningar att söka till om man gått i särgymnasium. En idé om en konstskola tog form. Skolan har fått sitt namn efter min dotter men hon har inte studerat på skolan. De tre första åren hade vi projektbidrag från Allmänna Arvsfonden.
Från 1995 står skolan på två ben som består i att verksamheten är både en deltid daglig verksamhet och en Konst- och Kulturutbildning under Myh-myndigheten för yrkeshögskolan.
Att skolan finns kvar än i dag kunde jag inte föreställa mig då 1992 när de första eleverna kom till ateljeen på Repslagargatan. Det är faktiskt helt fantastiskt särskilt med tanke på att det fortfarande är långt från självklart att man kan få till gång till en behovsanpassad utbildning. På Konstskolan LINNEA studerar man i tre år det är lite längre än andra förberedande konstutbildningar och man har också tillgång till lärare hela tiden och i mindre grupp.
När jag tänker tillbaks på alla år som jag arbetat på skolan kan jag inte tänka ut något speciellt minne eller tillfälle att berätta om för varje dag har varit full med fantastiska möten med de studerande. Det har varit roligt, spännande, hisnande, ibland lite sorgligt och väldigt lärorikt. Att ha förmånen att få följa så många unga människor genom åren i deras konstnärliga mognad kan inte vara annat än fantastiskt.
Jag tror och hoppas att våra studerande genom åren har upplevt att de har tagit del av en seriös konstutbildning med kunniga lärare som bidragit med verktyg som vistat vägen fram till det egna konstnärliga uttrycket.
Nu hoppas jag att Konstskolan LINNEA får många fler kreativa och skapande år!
Gunilla Lagergren, 2022.
Grundare av Konstskolan LINNEA